Kubernetes vs OpenShift ile ilgili bir blog yazısı.
- Kubernetes Nedir?
- OpenShift Nedir?
- OpenShift vs Kubernetes
- Kubernetes'in Temel Özellikleri
- OpenShift'in Temel Özellikleri
Başlayalım; İnsanlar OpenShift ve Kubernetes hakkında konuşurken "konteynerleştirme" kelimesini duyabilirsiniz. Ancak bunun ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldığını hiç düşündünüz mü?
Konteynerleştirme genel olarak "farklı uygulamaların daha etkili bir şekilde geliştirilmesi, yönetilmesi ve çeşitli altyapılara dağıtılması için bir araya getirilmesi" olarak tanımlanır. Konteynerleştirme şirketlerin daha çevik ve ölçeklenebilir olmasını sağlar. Sonuç mu? Daha verimli uygulama geliştirme. Şirketler bu araçların sunduğu avantajların giderek daha fazla farkına varıyor. Redhat tarafından 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre, ankete katılan şirketlerin %46'sı konteyner tabanlı uygulamaları önümüzdeki yıl için en önemli yazılım geliştirme önceliği olarak görüyor.
OpenShift ile Kubernetes arasındaki farkları öğrenmeye başlıyorsanız, platformlar hakkında çok şey öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle, iki platform arasındaki farkları incelemeden önce Kubernetes ile başlayarak ne olduklarını anlayalım.
Kubernetes Nedir?
Kubernetes, on yıldan daha uzun bir süre önce Google geliştiricileri tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir hizmet olarak konteyner (CaaS) çerçevesidir. Kubernetes özünde, geliştiricilerin hizmetleri ve iş yüklerini yönetmesine olanak tanıyan taşınabilir, açık kaynaklı bir konteynerleştirme sistemidir. Sistem uygulama dağıtımını, ölçeklendirmeyi ve işlemleri otomatikleştirir. Artık Cloud Native Computing Foundation'ın bir parçası olan Kubernetes, uygulama geliştiricilerin kendi kendini izleme, süreç otomasyonu, konteyner dengeleme, depolama düzenleme ve daha fazlası gibi özelliklerden yararlanmasını sağlıyor.
OpenShift hakkında daha fazla bilgi edinerek OpenShift ile Kubernetes arasındaki farkları anlamaya bir adım daha yaklaşalım.
OpenShift nedir?
OpenShift, açık kaynaklı yazılım sağlayıcısı Red Hat tarafından oluşturulan bir konteynerleştirme yazılımıdır. Şirkete göre Kubernetes dağıtık sistemlerin çekirdeği, OpenShift ise tek ve bütün bir yazılım dağıtımıdır. Özünde OpenShift, hem konteynerizasyon yazılımı hem de hizmet olarak platform (PaaS) olarak kabul edilen bulut tabanlı bir Kubernetes konteyner platformudur. Ayrıca kısmen bir başka popüler konteynerleştirme platformu olan Docker üzerine inşa edilmiştir. OpenShift tutarlı güvenlik, yerleşik izleme, merkezi politika yönetimi ve Kubernetes konteyner iş yükleriyle uyumluluk sunar. Hızlıdır, self-servis provizyonu mümkün kılar ve çeşitli araçlarla entegre olur. Daha önceden Origin olarak bilinen açık kaynak platformu ise OpenShift OKD olarak geçer, geliştiricilerin bulut üzerinde uygulama oluşturmasına, test etmesine ve dağıtmasına olanak tanır. Ayrıca Go, Node.js, Ruby, Python, PHP, Perl ve Java gibi çeşitli programlama dillerini de destekliyor.
Şimdi Kubernetes ile OpenShift arasındaki farkları incelemeye hazırız.
OpenShift vs Kubernetes
Hem Kubernetes hem de OpenShift, hızlı ve büyük ölçekli uygulama geliştirme, dağıtım ve yönetimi sağlayan sağlam ve ölçeklenebilir bir mimariye sahiptir. Her ikisi de Apache Lisansı 2.0 ile çalışır.
Ancak benzerlikler burada sona eriyor. İşte OpenShift ile Kubernetes arasındaki farklardan sadece birkaçı.
Deployment
Kubernetes açık kaynaklı bir çerçeve olarak daha fazla esneklik sunar ve Microsoft Azure ve AWS gibi hemen hemen her platformun yanı sıra Ubuntu ve Debian dahil olmak üzere herhangi bir Linux dağıtımına kurulabilir. Öte yandan OpenShift için Red Hat'in tescilli Red Hat Enterprise Linux Atomic Host (RHELAH) veya Redhat Core OS (RHECOS), Fedora veya CentOS gerekir. Bu durum, özellikle bu platformları kullanmayan birçok işletme için seçenekleri daraltmaktadır.
Security
OpenShift daha katı güvenlik politikalarına sahiptir. Örneğin, bir konteyneri root olarak çalıştırmak yasaktır. Ayrıca güvenliği artırmak için varsayılan olarak güvenlik seçeneği de sunar. Kubernetes yerleşik kimlik doğrulama veya yetkilendirme özelliklerine sahip değildir, bu nedenle geliştiricilerin token, secret ve diğer kimlik doğrulama prosedürlerini manuel olarak oluşturmaları gerekir.
Support
Kubernetes, platformu iyileştirmek için sürekli işbirliği yapan geniş bir aktif geliştirici topluluğuna sahiptir. Ayrıca birden fazla çerçeve ve dil için destek sunar. OpenShift, öncelikle Red Hat geliştiricileriyle sınırlı olan çok daha küçük bir destek topluluğuna sahiptir. Ama arkasında IBM gibi bir güçte vardır bunuda unutmamak gerekiyor.
Releases and Updates
Kubernetes her yıl ortalama dört sürüm yayınlarken, OpenShift yaklaşık üç sürümle geride kalıyor. Benzer şekilde, Kubernetes birkaç eşzamanlı ve aynı anda güncellemeyi desteklerken OpenShift DeploymentConfig desteklemez.
Networking
Kubernetes bir ağ çözümünden yoksundur ancak kullanıcıların üçüncü taraf ağ eklentilerini kullanmasına izin verir. OpenShift ise üç yerel eklenti ile birlikte gelen Open vSwitch adlı kullanıma hazır ağ çözümüne sahiptir.
Templates
Kubernetes, kullanımı kolay ve cömert miktarda esneklik sağlayan Helm şablonları sunar. OpenShift şablonları bu kadar esnek ya da kullanıcı dostu değildir.
Image Registry Management
Kubernetes'in entegre bir görüntü kayıt defteri yoktur, ancak kendi pod'larınızı oluşturabilmeniz için özel bir kayıt defterinden görüntüleri çekmenize izin verir. Ek olarak, kendi Docker kayıt defterinizi oluşturabilirsiniz.
Öte yandan OpenShift, dahili bir görüntü kayıt defterine sahiptir ve DockerHub veya Red Hat ile sorunsuz bir şekilde eşleşir. Bu nedenle, geliştiriciler konteyner görüntülerini zahmetsizce aramak ve yönetmek için görüntü akışlarını kullanabilir.
Integrated CI/CD
Kubernetes, kullanıma hazır eksiksiz bir CI/CD çözümü sunmaz. Ancak Kubernetes'i otomatik izleme, test ve CI sunucuları gibi araçlarla eşleştirerek eksiksiz bir CI/CD pipeline oluşturabilirsiniz. Ayrıca CircleCI gibi üçüncü taraf eklentiler Kubernetes'te sorunsuz bir şekilde daha hızlı CI/CD pipeline oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Kubernetes gibi OpenShift de eksiksiz bir CI/CD çözümü sunmaz, ancak Sürekli Entegrasyon sunucusu olarak işlev gören sertifikalı bir Jenkins konteynerine sahiptir.
User Experience and Interface
Kubernetes, yeni başlayanları şaşırtabilecek karmaşık bir web arayüzü içerir. Kubernetes web grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) erişmek isteyen kullanıcılar Kubernetes kontrol panelini yüklemeli ve makinelerinin portunu küme sunucusuna göndermek için kube-proxy kullanmalıdır. Kullanıcılar ayrıca kimlik doğrulama ve yetkilendirmeyi kolaylaştırmak için token oluşturmalıdır, çünkü panoda bir oturum açma sayfası yoktur.
Buna karşılık OpenShift, tek dokunuşla giriş sayfası içeren sezgisel bir web konsoluna sahiptir. Konsol, kullanıcıların kaynak eklemesine, silmesine ve değiştirmesine olanak tanıyan basit, form tabanlı bir arayüz sunar. OpenShift belirgin bir kullanıcı avantajına sahiptir.
Kubernetes' in Temel Özellikleri
Yüksek Kullanılabilirlik: Kubernetes, donanım veya yazılım arızaları durumunda bile uygulamaların yüksek kullanılabilirliğini sağlayan otomatik yük devretme ve yük dengeleme yetenekleri sağlar.
Kendi Kendini İyileştirme: Kubernetes, uygulamaların ve konteynerlerin sağlığını otomatik olarak izler ve arızalı konteynerleri otomatik olarak yeniden başlatabilir veya değiştirebilir, böylece uygulamanın çalışır durumda kalmasını sağlar.
Taşınabilirlik: Kubernetes, genel bulut sağlayıcıları ve özel veri merkezleri gibi farklı altyapı sağlayıcıları arasında konteynerli uygulamaları çalıştırmak için tutarlı ve taşınabilir bir ortam sağlar.
Genişletilebilirlik: Kubernetes, geliştiricilerin kendi altyapı ve uygulama yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için özel denetleyiciler ve operatörler oluşturmalarına olanak tanıyan zengin bir API seti ile son derece genişletilebilir.
OpenShift'in Temel Özellikleri
Çoklu Bulut Desteği: OpenShift, kuruluşların uygulamaları genel, özel ve hibrit bulutlar dahil olmak üzere birden fazla bulutta dağıtmasına ve yönetmesine olanak tanır.
Geliştirici Deneyimi: OpenShift, geliştiricilerin uygulamalarını oluşturmalarını, test etmelerini ve dağıtmalarını kolaylaştıran araçlar ve iş akışları ile geliştirici dostu bir deneyim sunar.
Güvenlik: OpenShift, konteynerli uygulamaların güvenliğini sağlamaya yardımcı olan rol tabanlı erişim kontrolü (RBAC), görüntü tarama ve konteyner izolasyonu gibi bir dizi güvenlik özelliği sunar.
Otomasyon: OpenShift, konteynerli uygulamaların yönetimini basitleştirmeye yardımcı olan otomatik ölçeklendirme, rolling güncellemeler ve kendi kendini iyileştirme yetenekleri dahil olmak üzere bir dizi otomasyon özelliği sunar.
OpenShift vs Kubertetes Ürünü
Kubernetes, Google'daki mühendisler tarafından açık kaynaklı bir çerçeve projesi olarak oluşturuldu ve şu anda küresel geliştirici topluluğundaki kullanıcılar arasında devam eden bir işbirliği yoluyla yönetiliyor. Bu durum desteği kendin yap yöntemine indirgese de, kullanıcılar bu açık kaynak topluluğu içindeki işbirliğinden ve akran bilgisinden faydalanmaktadır.
Öte yandan OpenShift hem ticari bir ürün (OpenShift Container Platform olarak adlandırılır) hem de genel bulut (OpenShift Online ve OpenShift Dedicated olarak adlandırılır) olarak mevcuttur.
OpenShift Konteyner Platformu geliştirilmiştir ve şu anda Red Hat'teki geliştiriciler tarafından yönetilmekte ve idare edilmektedir. Platform, yönetim ve altyapı yönetimi için ücretli bir abonelik sunmaktadır. Sonuç olarak, kullanıcılar periyodik yükseltmelerle birlikte özel destekten yararlanırlar. Alternatif olarak, OpenShift'in OKD olarak da adlandırılan açık kaynak sürümü, yalnızca 'kendi kendine destek' ile sınırlı olan bir topluluk sürümüdür. Yani, OpenShift desteği söz konusu olduğunda, ödediğinizin karşılığını IBM REdHat tarafından alırsınız.
Container Image Management
OpenShift, geliştiricilerin konteyner imajlarını yönetmek için Image Streams kullanmasına izin verirken, Kubernetes konteyner imaj yönetimi özellikleri sunmuyor.
Peki, tüm bunlar gün sonunda ne anlama geliyor?
Kubernetes veya OpenShift: Karar Vermek
Hem Kubernetes hem de OpenShift popüler konteyner yönetim sistemleridir ve her birinin kendine özgü özellikleri ve faydaları vardır. Kubernetes uygulama dağıtımını, ölçeklendirmeyi ve operasyonları otomatikleştirmeye yardımcı olurken, OpenShift uygulamaların daha verimli çalışmasına yardımcı olmak için Kubernetes ile birlikte çalışan bir konteyner yönetim platformudur.
Kubernetes hakkında derinlemesine bilgi edinmek için Kubernetes Sertifikasyonuna kayıt olabilirsiniz.
Aynı şekilde OpenShift içinde derinlemesine bilgi içinde OpenShift sertifklasyonlarına başvuraiblirsiniz.
Ayrıca iki sitemiz var onlarada bakabilirsiniz :
https://k8s.1w2.net ve https://ocp.1w2.net